skip to Main Content
ТОП ВЕСТИ
Тренд на дезинформации со цел наведување на публиката кон погрешни заклучоци
Грчкиот остров Парос во обид да биде првиот остров без пластика
Кои пет градови се преполни со туристи?
Пронајдена порака во шише стара 50 години
ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА ВО ЖИВО: WWW.LIVE.1TV.MK
ПРОСЛЕДЕТЕ ГИ СИТЕ ВИДЕО СОДРЖИНИ НА YouTube КАНАЛОТ НА 1ТВ
НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЈА 1ТВ СИТЕ ГЛЕДАЧИ МОЖАТ ДА ЈА СЛЕДАТ НА КАБЕЛСКИТЕ ОПЕРАТОРИ: MAXTV; VIP; TELEKABEL; NEOTEL; ONE.VIP; TOTAL TV

Нагло зголемена невработеноста во Турција

Нагло зголемена невработеноста во Турција
  • 15.04.2019

Бројот на невработени во  Турција се зголеми  во јануари до речиси 10-годишен врв од 14,7 отсто, што е јасен доказ дека се подлабоката економска рецесија се одразува негативно и на пазарот на трудот во земјата.

Бројот на невработените Турци се зголеми во јануари 2019-та година од 1,259 милиони на 4,668 милиони во однос на почетокот на претходната година, и со тоа нивото на невработеност скокна до речиси 10-годишен врв од 14,7 отсто во однос на 10,8 отсто една година порано и во споредба со 13,5 отсто во декември 2018 година.

Невработеноста кај младите (на возраст меѓу 15 и 24 години), се зголеми во изминатите 12 месеци до јануари од 6,8 отсто до 26,7 отсто, а невработеноста кај луѓето на возраст меѓу 15 и 64 години се зголеми од 3,9 отсто на 15 отсто.

Back To Top