skip to Main Content

Можат ли сите фирми да ја издржат најавената минимална плата од 14.500 денари?

Можат ли сите фирми да ја издржат најавената минимална плата од 14.500 денари?
  • 16.10.2019

По долги преговори и усогласувања, најпосле падна договор. Веќе од декември нема да има работник во земјава кој ќе зема плата пониска од 14.500 денари. Толку ќе изнесува новиот зголемен „минималец“, кој ќе биде повисок од претходниот за две илјади денари.

Владата, синдикатите, стопанските комори и работодавачите пружија рака за зголемување на минималната плата. Но дали фирмите ќе можат да го издржат поголемиот финансиски товар, ќе мора ли некои да стават клуч на врата?

Експертската јавност веќе реагира, препорачуваат да не се избрзува. Институтот Finance Think, пак, како што велат оттаму, и натаму опстојува на ставот дека нивото на минимална плата што е конзистентно со тековната продуктивност во економијата, се движи до 13.500 денари. До ваков наод дошле во нивната Студија, во која е направена квантитативна симулација, како и квалитативна проценка врз основа на длабински интерјуа со засегнати работодавачи, пренесува фактор.мк.

Целиот текст прочитајте го тука

Back To Top