skip to Main Content

Во Сирија најмалку пченица во последните 30 години

Во Сирија најмалку пченица во последните 30 години
  • 09.10.2018

Овогодишниот принос од  1,2 милиони тони пченица е најмал во изминатите 30 години, бидејќи сушата и војната намалиле производство за 30 отсто. Тоа го соопшти Организацијата за прехрана и земјоделство на ОН (ФАО).

Овогодишниот принос е најмал од 1980 година. Пред кризата во Сирија се произведуваа околу 4,1 милиони тони, обајви ФАО.

Од вкупната количина на пченица, државниот купувач Хобоб собра само 250 илјади тони.

Back To Top