skip to Main Content

Анѓушев: Првпат растот е одраз на реалната економија

Анѓушев: Првпат растот е одраз на реалната економија
  • 10.10.2018

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев при денешната посета на стопанските капацитети во Свети Николе забележа дека економијата не оди во надолна линија, туку според него бројките кажуваат дека оди токму во нагорна линија.

– Минатата година имавме негативен раст, после тоа првиот квартал не беше најдобар. Меѓутоа вториот квартал во 2018 година спореден со вториот квартал во 2017 година имаше раст од 3,1 отсто. Она што мислам дека е многу важно да го потенцираме, тој раст од 3,1 отсто е остварен при пад на градежништвото од 17 проценти. Знаете растот во Република Македонија обично го обезбедувала државата со своите активности. Овој пат, првпат растот е одраз на реалната економија, изјави Анѓушев.

Тој забележа дека овој растот не го направи државата со вештачки проекти.

– Јас очекувам дека градежништвото со раздвижување на три-четири големи проекти, кои што сега се случуваат, а тоа е пред се автопатот Кичево-Охрид, железницата кон Бугарија, гасоводот, ќе го врати растот на нормалното ниво. Но, притоа не со вештачки проекти, туку со инфраструктурни проекти, кои ќе бидат корисни и со самото тоа очекувам подобри бројки, потенцира Анѓушев.

Back To Top